Daan123 » Specials » Vietnamoorlog
Daan123: Informatie van A tot Z

De Vietnamoorlog

De Vietnamoorlog De vietnamoorlog, een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Verenigde Staten en Vietnam. In deze special volgt informatie over de ins en outs van de vietnamoorlog, met aandacht voor de aanleiding tot de vietnamoorlog, de oorzaken waardoor de technisch superieure VS de vietnamoorlog verloren, het Tet-Offensief dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de vietnamoorlog, de gevolgen van het Tet-Offensief en tot slot de gevolgen van de vietnamoorlog in zijn geheel.
De vietnamoorlog was een strijd tussen het overwegend communistische Noord-Vietnam en het overwegend kapitalistische Zuid-Vietnam. Het Noorden werd gesteund door de Sovjet-Unie en het zuiden werd gesteund door de Verenigde Staten. Op deze manier vormde Vietnam een speelbal in de Koude Oorlog. Echter, met deze speelbal werd een gruwelijk spel gespeeld dat aan vele mensen het leven kostte.

Aan de hand van onderstaande artikelen probeer ik een duidelijk beeld te schetsen van de vietnamoorlog en in het bijzonder waarom de vietnamoorlog verliep zoals het verliep. Eventuele uitbreiding van deze special in de toekomst is niet ondenkbaar.

De aanloop naar de Vietnamoorlog

Vietnam: hoe kon het in dat gebied zo uit de hand lopen? Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van drie grote mogendheden, waarvan twee, de Verenigde Staten en de Sovjet Unie, v…

De gevolgen van de Vietnamoorlog

De Vietnamoorlog kende verstrekkende gevolgen. Dit is een artikel over de gevolgen van de Vietnamoorlog voor de publieke opinie in Amerika, de Vietnamese samenleving en de Amerikaanse samenleving.

De gevolgen van het Tet-offensief

Giap was gefrustreerd in Khe Sanh en verslagen in de steden in het zuiden. NVA en VC hadden verliezen geleden van ongeveer 45.000 en ongeveer 7.000 strijders waren gevangen genomen. Maar de schokgolf…

Het Tet-Offensief

De vier sterren generaal Vo Nguyen Giap had de leiding over het Noord-Vietnamese leger van de jaren 40 tot aan hun triomfante binnentocht in Saigon in 1975. Hij bezat volgens velen een van de beste t…

Het verlies van de VS in de Vietnamoorlog

Hoe kon het dat de in militair opzicht superieure Amerikanen de oorlog in Vietnam verloren? Er wordt ingegaan op de verschilllende factoren die hierbij van invloed waren.
Gepubliceerd door Daan123 op 27-02-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!